Om redaksjonen

Hei! Vi er redaksjonen i Store norske leksikon, og dette er bloggen vår. Her kan du lese om alle oppturer og utfordringer, om leksikondrift og faglige finurligheter.

Dette er oss:

Anne Marit Godal, hovedredaktør

Anne Marit er sjefen. Hun er opptatt av nynorsk, klarspråk og innovasjon. Hun har sørget for at vi har en god blanding av designmøbler og saccosekker på kontoret. Anne Marit er tidligere leder av Leser søker bok, en organisasjon som jobber for universelt tilgjengelig litteratur. Det kommer godt med i jobben det er å gjøre 200 000 leksikonartikler mer lettleste. Følg henne på twitter her. 

Ida Jackson, nettansvarlig

Ida «jobber på data’n». Det betyr at hun er en blading av nettansvarlig og informasjonssjef, og at hun både driver Twitterkontoen vår og skriver hjelpetekstene våre. Ida er lidenskapelig opptatt av brukervennlighet, innholdsforvaltning og IT-politikk. Hun er redaksjonens wikipedianer og misjonerer for Creative Commons til alle som vil – og ikke vil høre. Du finner den personlige bloggen hennes her. Du kan følge henne på Twitter her. 

Marte Ericsson Ryste, redaktør

Marte er redaktør for alt fra medisin til samtidshistorie. Hun er redaksjonens «tante reisende Mac» og drar rundt på leting etter nye sammarbeidspartnere på alle mulige slags institutter og museer. Hun er egentlig bibliotekar, men har jobbet mest med forskningsformidling på nett.  Marte kommer fra KILDEN – Informasjonssenter for kjønnsforskning , har vært forskningsjournalist og ledet store og små formidlingsprosjekter. Hun er opptatt av å få forskning ut til folket. Du kan følge henne på Twitter. 

Georg Kjøll, redaktør

Georg er redaksjonens akademiske alibi. Han er utdannet i lingvistikk og filosofi med graden ph.d. fra Universitetet i Oslo. Fra før har han en master i pragmatikk fra University College London, og BA i retorikk fra UiO. Georg skrev doktoravhandlingen sin om ordbetydning, ordlæring og forholdet mellom språk og tanke. Han er svært opptatt av forskningsformidling og hvordan forskningsresultater kommuniseres, og håper at innsatsen han legger ned på snl.no kan bidra til at leksikonet kan bli en enda større ressurs for alle som søker kunnskap – det være seg om analogidannelsesiciliansk forsvar eller tropopausen. Ved siden av jobben i leksikonet skriver Georg på en bok om språk og filosofi for Fagbokforlaget. Du kan følge Georgs norskspråklige Twitterkonto, Faktakjekk, her. 

Kjell-Olav Hovde, redaktør:

Kjell-Olav er leksikonkjenneren i redaksjonen. Han skrev masteroppgaven sin om Arbeidernes leksikon, og er den i redaksjonen som vet mest om hva leksikon er og har vært. Kjell-Olav er spesielt opptatt av hvordan leksikonet blir lest og brukt av skoleelever, og han har ansvaret for skolesatsningen vår, i tillegg til å være redaktør for alt fra biologi til bryggeri.  Du kan følge ham på Twitter her. 

Erik Dyrhaug, redaktør

Erik begynte å jobbe som redaktør i leksikonet høsten 2012. Han er filosof, og er dermed (eller likevel) redaksjonens praktiske problemløser og den som jobber tettest på utviklerne våre. Han er også redaksjonens realfagsnerd, og har fått i oppgave å følge opp alt fra økonomi til fysikk.

11 kommentarer

 1. hei jeg er pen!!!!!!!!!!1 er du???

 2. Eirik Welo · · Svar

  Hei,
  jeg savner en klarere visuell understreking av strukturen i artikkelen i Norsk nettleksikon (hva er hovedavsnitt, underavsnitt, osv.). Det visuelle inntrykket er ofte at noen har klipt og limt inn masse tekst på en nettside. Har dere noen planer i den retningen?

  1. Hei!

   Vi planlegger nytt design, i tillegg til at vi ønsker oss at fagansvarlige bruker flere mellomoverskrifter og rydder tekstene sine. Nå ser ting i tillegg litt ekstra rotete ut, siden vi gjør en del strukturelle endringer før vi legger inn det nye designet i løpet av måneden.

 3. Eirik Welo · · Svar

  Ser nå at det f.eks. i artiklene om ‘gresk’ og ‘latin’ er en viss underdeling. Men det er, synes jeg, for mye tekst i hvert avsnitt og overskriftene er satt med for små typer (særlig avsnitt underordnet hovedavsnitt).

 4. Eg er samd med deg, Eirik. Rydding i struktureringa av artiklar er viktig, men ein lang veg å gå. Det er 220 000 artiklar å rydde i. Dei fagansvarlege har hovudrolla i ei slik opprydding, og vi i redaksjonen jobber mykje med å røkte dei fagansvarlege på ein betre måte enn før. Eg tenkjer vi må ta skikkeleg fatt i dette etter at hovuddesignet er endra.

 5. Bra! Strukturering og lenking er like viktig som nyskriving. Med den nye portalen antar jeg at vi slipper å skrive mange små men kan lage større og mer oversiktlige artikler. Inndeling i avsnitt og en søkemotor som finner avsnitt langt nede på siden kan hjelpe til at vi slipper å skrive det samme flere steder.

 6. Arild Vaktskjold · · Svar

  Jeg leste akkurat Epidemiologi (SML-artikkel) i leksikonet på nettet. Artikkelen er full av feilbruk av uttrykket «i forhold til»

 7. Hei Arild! Store medisinske er desverre ikkje opent for redigering enno. Det er mykje å ta fatt i der, både av språk og innhald. Vi har overtatt tekstene slik dei blei gitt ut i bokform, og enn så lenge blir dei berre vist saman med ein omtale av publiseringstidspunkt. Vi vurderer å opne dei for redigering, men har vald å starte med Store norske.

 8. Vi brukar It’s learning som læringsplattform på skulen der eg jobbar. Til Britannica og ATekst har vi søkeboksapplikasjonar som gjer at vi kan legge søk i desse kildene direkte inn på det enkelte fag sitt dashboard, og dermed gjer vi kjeldene mykje meir synlege. Er det noko samarbeid på gang mellom SNL og It’s learning for å få til ei tilsvarande løysing for SNL?

 9. Anne Marit Godal · · Svar

  Hei Mostraum
  Vi har snakka om å bli synlege på It´s learning og Fronter, men har vori litt i tvil om nytteverdi. Innspelet ditt tar eg med som eit «ja – nyttig». I vår skal vi starte jobben med å gjere leksikonet betre for elevar og lærarar. Her vil vi gjerne ha innspel, og det ville vori veldig nyttig for oss om du kan vere med og tenkje og gje råd. Gje lyd til Kjell-Olav Hovde i redaksjonen (sjekk over).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 47 andre følgere

%d bloggers like this: